DOKTOR SEÇİMİ

Burun estetik ameliyatı yüz güzelliğinizi ve ifadenizi doğrudan etkileyecek bir müdahale olduğu için, ameliyatı yapacak olan cerrah seçimi yaparken çok dikkatli olmalısınız. Doktor seçiminin hayatınız için vereceğiniz önemli kararlardan birisi olduğunu lütfen unutmayın. Burnunuzu dolayısıyla yüzünüzü ona emanet ediyor olacaksınız, bu noktada bilinçli yapacağınız seçim mutlu olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle İngilizlerin deyimiyle ‘nose job’i (burun işi) en iyi yapan doktoru bulmak için mutlaka iyi araştırma yapın.

Çevrenizde bu ameliyatı geçirmiş eşinizden dostunuzdan tavsiye alın, sağlık alanında çalışan tanıdıklarınızın da mutlaka size önerecekleri isimler olacaktır. Özellikle doktor meslektaşlarımın verdiği referansları sakin gözardı etmeyin. Bir isimde karar kıldıysanız, o doktorun çalıştığı hastane veya hastaları arasında da bir araştırma yapın mutlaka.

Doktor seçiminizde, ‘duyumlar’ üzerinden hareket eden, üçüncü şahıslarınn fazla etkisinde kalmayın. Bireysel seçimleri, deneyimleri mutlaka dikkate alın. Tanıdık, çevre, eş, dost referansına rağmen hala doğru doktoru bulamadığınızı düşünüyorsanız o halde yapmanız gereken; bilgi ve teknolojinin hemen yani başınızda olduğu internet dünyasını kullanarak doğru adresi bulmanız. Elbette arama motorlarına doğru kelimeleri yazarak yüzlerce site ve doktora ulaşıyor olacaksınız. İşte tam da bu noktada işler daha fazla sarpa sarıyor. Burada size düşen, bu bilgi sarmalında doğru ipi bulup çekmek ve doğru hekimi bulmak.

Öncelikle baktığınız web sitesine baktığınız doktorun burun estetiği konusunda ne kadar uzmanlaşmış olduğunu anlamaya çalışın. Tıpta artık her uzmanlık alanınında yan dallar ve üst uzmanlıklar gelişti. Örnek vermek gerekirse, KBB’de otoloji (kulak hastalıkları), rhinoloji( burun-sinüs hastalıkları), larengoloji ( baş&boyun cerrahisi) gibi yan dallar yıllardır oturmuş uzmanı veya plastik cerrahi uzmanı durumdadır. Elbette her KBB veya plastik cerrahi uzmanı bir çok ameliyat hakkında bilgi ve deneyim sahibi olabilir. Ciddi anlamda emek isteyen, yüzlerce farklı ameliyatı, aynı mükemelik derecesinde yapmanın zorluğunu bildiğim için, doktorunuzun özellikle burun ve sinüs hastalıkları konusunda ileri derecede bilgi ve tecrübeye sahip olmasının önemli bir kriter olduğunu belirtmek isterim. Ama ne var ki bu kriter tek başına yeterli değildir sonuçta bu bir burun estetiği ameliyatıdır. Tepe noktası ‘rhinoplasti’ yani ‘burun estetiği’dir. Hekimin bu ameliyatı kaç defa yaptığı, bu konuda kendini geliştirmek için geçirdiği süre, yurtdışında aldığı eğitimler, burun estetiği cerrahisi konusunda en basitinden en zoruna kadar yeterli tecrübesi olup olmadığı gibi konuları dikkatli bir şekilde irdelemeniz gerekir.

Sıklıkla yazılı ve görsel basında haberleri çıkan bir hekim olmama rağmen belirtmem gereken bir diğer nokta da, herhangi bir doktorun medyada sıklıkla görünüyor olması, o doktorun alanında en iyi doktor olduğu anlamına gelmez.

Doktorunuza karar verdiğiniz zaman, ameliyat öncesi kendisiyle yapacağınız görüşme çok önemlidir. Hekiminizle her türlü sorununuzu paylaşmanız mühimdir. Doktorunuzun, sorduğunuz tüm sorulara verdiği cevaplar, güven verici ve tatminkar olmalıdır.

Herkesin burun yapısı kendine özeldir. Kişiden kişiye farklılık gösterdiği için estetik burun ameliyatları zor ameliyat olarak bilinir. Zor burun ya da kolay burun gibi tanımlamalar yapmak kesinlikle doğru değildir. Her burun aynı derecede ihtimam ister. Hekiminizin KBB ya da plastik cerrah olmasından ziyade, ameliyatı ne kadar sahiplendiği önemlidir.

Burun anatomisi, fizyolojisi ve patolojisine temel eğitiminde sahip tek branş KBB uzmanlığıdır. Ve Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi üyelerinin %60’dan fazlasını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak fasial plastik cerrahi dünyada hızla yayılmaktadır. İnanıyorum ki; burun estetiği ile ilgili tüm problemleriniz, fasial plastic cerrahi konusunda uzmanlaşmış bir KBB uzmanı tarfından mükemmel bir şekilde çözülecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Op. Dr. Bahadır Baykal'ın şahsi web sitesinden de Burun Estetiği ve Rinoplasti Hakkında Detaylı Bilgi Edinebilirsiniz.