BURUN TİPLERİ VE ŞEKİLLERİ

KEMERLİ BURUN

Türkiye’de sıkça görülen ve estetik olarak kişiyi oldukça rahatsız eden bir burun şeklidir. Bu tip burun şekline yaklaşımımız ameliyat esnasında kemerin büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir . Kemerin az olduğu durumlarda genellikle kontrollü bir şekilde kemeri töpürleme yoluna gideriz, daha büyük kemerli şekillerde ise kemeri düzeltmek için törpü yerine özel keskiler kullanıyoruz. Buradaki en önemli detay kemerin alınması sırasında aşırıya kaçılmamasıdır. Aksi durumda telafisi zor şekil problemleri oluşur ve burun estetik olarak kötü görünür. Kemerli burun şekli, düşük burun ucunuda genellikle beraberinde getirir. Operasyon sırasında burun ucu düşüklüğünün de tam olarak giderilmesi gerekmektedir. Kemerin düzeltilip, burun ucunun düzeltilmediği durumlarda, burun uzun gözükür ve estetik açıdan beklentiyi karşılamaz.

EĞRİ BURUN

Burun eğriliği, doğum sırasında ya da burun kırığı travması ile oluşur. Burun tip ve şekilleri içerisinde cerrahı en çok zorlayan ve bu anlamda cerrahın kendini test etmesini sağlayan bir burun estetiği operasyonudur. Doktorun bilgisi, deneyimi ve cerrahi yeteneğini gerektiren bu vakalarda, başarı kriteri, düzgün bir düzeltme olarak görülür. Ben, bu tip burun şekli ile karşılaştığımda açık tekniği tercih ederim. Burundaki eğriliğin durumuna göre ameliyatta kullanacağım yöntemler değişiklik gösterir. Burun ucu eğriliklerinde farklı, kemik kısım eğriliklerinde farklı, kıkırdak eğriliklerinde ise bambaşka teknikler kullanarak rotamızı çiziyoruz. . Alttan bakıldığı zaman düzgün görünmeyen burun delikleri de, eğri burnun düzeltilmesiyle düzelmektedir

SARKIK (DÜŞÜK) BURUN UCU

Yaşlanma ve yerçekimi insan vücudundaki dokuların sarkmasına sebep olmaktadır. Bu durum burun ucunda oldukça belirgin olarak kendini gösterir. Yaş aldıkça burunda sarkma başlar. Mevcutta burun ucu sarkıklığı olan kişilerde yaşla birlikte bu durum oldukça belirginleşir.

Burun ve üst dudak arasında 90-100 derecelik bir açı olması beklenir. Sarkık burunlarda bu açı 90 derece altındadır ve burun üst dudaga doğru sarkmış şekilde görülür. Ülkemizde oldukça sık rastlanan bir burun şeklidir ve kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterir.

Bu tip burun şeklinin ameliyatında açık teknik uygulamasını bir avantaj olarak görüyor ve uyguluyorum. Burun ucunu olması gereken şekilde kaldırarak, burun ucunun düşme olasılığını yoök etmek için bölgeye destek kıkırdak doku yerleştirmesi yapıyoruz. Destek kıkırdak dokuyu, burun orta kısmına kalıcı dikişlerle sabitliyerek ameliyat sonrası burun ucunun düşmesi gibi bir olasılığıda ortadan kaldırmış oluyoruz.

Çokça sorulan bir diğer soru ise, burun ucunun kaldırılması, üst dudağın kalklmasına sebep olur mu? Bu sorunun cevabı çok kısa ve net: burun ucunun kaldırıldığı operasyonlada, dudağın şekli ve yapısında hiçbir bozukluk olmaz, dudak mevcut halini korur.  Düşük burun ucu ameliyatında, burun orta bölgesi kıkırdağı fazla miktarda alınırsa, ameliyat sonrası burun ucu çok fazla kalkık olur ve bu da elbette istenmeyen bir sonuçtur. Bu sebepledir ki, bu tarz müdahalelerde makul davranılmalı ve kıkırdak yapıdan gerektiği ölçüde parça çıkarılmalıdır.

UZUN BURUN UCU

Pinokyo burun olarakta bilinen, burnun öne doğru gerekenden daha uzun olduğu bir burun şeklidir. Doğru şekilde düşünülmesi  ve ameliyat öncesi yüzün tüm hatlarıyla birlikte analiz edilmesi gereken bir burun tipidir.  Profil (yan) bakışta estetik açıdan kötü görünüme yol açan uzun burun ucunda genellikle burun delikleri normalden daha büyüktür  karşıdan bakışta hemen farkedilir. Burun ucu düzeltilirken bu durumun da düzeltilmesi gerekmektedir.

Çenesi küçük ve geride olan kişilerin burunları uzunmuş gibi görünebilir. Bu aslında bir algı yanılmasıdır. Burun ne kadar kısaltılırsa kısaltılsın, çenenin küçüklüğü ve konumu nedeniyle burun yüze uzunmuş gibi algılanır. Bu durumda çeneye yönelik prosedürler uygulamak doğru olandır. Çeneyi öne almak için;

  • Yağ enjeksiyonu- Ağrısız ve kolay bir yöntemdir. Karın bölgesinden yağ alarak, çene ucuna enjekte edilir, enjekte edilen yağın %70’i erir, geriye kalan kısım yeterlidir.
  • Çene ucu protezi – Çene altında yapılan bir kesiden ya da ağız içinden farklı ölçülerde slikon, mersilen gibi sentetik materyallerin çene ucuna yerleştirilmesi şeklindedir. Alerjik reaksiyon gelişmediği sürece ömür boyu kalabilir. Alerjik reaksiyon görüldüğü durumlarda acil olarak çıkarılması gerekir.
  • Çene ucu kemiğinin ilerletilmesi

GENİŞ VE BÜYÜK BURUN UCU

Kişinin estetik olarak görüntüsünü kötü etkileyen burun tiplerindendir.Burun ucu oldukça geniş ve yayvandır. Ayrıca kanatların konturları belirsiz gibidir.Burun ucundaki gölgelenmeler ve ışık doğal izdüşümlerinde durmazlar ki burna düşen gölge ve ışık estetik cerrahi için oldukça büyük önem taşır. Palyaçoların burun ucunu andıran bir görünümü olduğu için palyaço burnu olarak adlandırılır.

Ben bu tip burun şekli olan hastalarımın ameliyatlarında, genellikle açık teknik yöntemini tercih ederim. Açık teknik uygulamaları direk görüş avantajı sağlar ve bu sayede kıkırdak yapıdaki fazlalıklar doğru ölçüde çıkarılır. Burun ucunun daraltılmasını ise, kalan kıkırdak parçalarını kalıcı dikişlerle yaklaştırarak sağlıyoruz. Burun ucunun çok geniş ve dağınık olduğu durumlarda, değişik ebatlarda şekillendirilmiş kıkırdak yapıları bu bölgedeki  konturları ortaya çıkarmak ve estetik bir sonuç elde etmek amacıyla kullanıyoruz. Amacımız tüm müdahaleler sonrasında orta hatta ve simetrik görüntüsü olan küçültülmüş bir burun ucu elde etmek. Burun sırtında, burun kökünde problem yoksa veya karşı bakışta burun eğriliği olmayan kişilerde sadece burun ucunu basit bir şekilde değiştirebilmekteyiz.

DAR BURUN

Olduğundan daha dar ve ince görünen burun hem estetik hem de fonsiyonel açıdan kişinin hayatını olumsuz etkiler. Burnun sürekli tıkalı olmasının yanı sıra yüze sert ve kızgın bir ifade veren bir burun şeklidir. Burun mandalla sıkılmış gibidir. Dar burun, burun ucunda olabildiği gibi burnun orta kısmında ve üst kısmında da olabilir. Çok sık olmamakla beraber her üç kısmın dar olduğu durumlarada rastlarız.

Burun ucunun yapısını oluşturan sağ ve sol taraftaki kıkırdak dokunun zayıf olması ya da hiç gelişmemiş olması problemin kaynağını oluşturur. Daha önce geçirilmiş ameliyatlara bağlı olabildiği gibi doğumsal olarakta oluşmuş olabilir. Kıkırdak yapıyı olması gerektiği şekilde desteklemek ve güçlendirmek problemi tam olarak çözer.

Burun orta ve üst kısım darlıklarında ise, burnun silüeti kaybolmuş, silinmiş gibi ince durur. Problemin cerrahi olarak çözümünde açıcı kıkırdak (sperade greft) dediğimiz kıkırdaklardan faydalanıyoruz. Burun üst kısmındaki darlık ise burun kemik yapısının birbirine çok yakın olmasından kaynaklanır. Keski ile hareketli hale getirilen kemikleri, yeniden şekillendirmek ve atel ile sabitleyerek,  eski pozisyonuna dönmesini engellemek problemi tamamiyle ortadan kaldırır.

BASIK BURUN UCU

Burun ucunu desteklemesi gereken kıkırdakların yetersiz olması basık burun ucu diye tanımladığımız sorunu ortaya çıkarır. Burun ucu yüze çok yakındır. Burun tıkanıklığına sebep olduğu gibi, yüze sert bir ifade verir. Fonsiyonel ve estetik açıdan kişinin hayat kalitesini düşürür. Burun yapısını yükselten destek kıkırdak kullanarak estetik ve fonsiyonel anlamda kişi için problem kolaylıkla çözülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Op. Dr. Bahadır Baykal'ın şahsi web sitesinden de Burun Estetiği ve Rinoplasti Hakkında Detaylı Bilgi Edinebilirsiniz.