TAMPONSUZ BURUN AMELİYATI

Burun estetiği ilk kez binlerce yıl önce Hindistan’da gerçekleştirildi. Kullanılan bir kaç basit aletin yerini ise günümüzde modern teknolojiler aldı. Sadece estetik ve fonksiyonel burun ameliyatları için üretilmiş olan bu aletler artık işimizi daha kolay hale getiriyor. Bu karmaşık cerrahide hastaların en korktuğu kısım ise kemerli ya da eğri olan burnun nasıl düzeltileceği? Kırma, törpü işleminin ağrıya, sızıya morluk ve şişmeye yol açıp açmayacağı…

Son dönem üretilen özel aletlerin amacı burunda operasyona bağlı travmayı minimuma indirmek ve çevre dokuların şişmesini azaltmaktır. Manuel kullanılan aletlerle de minimal travmatik yaklaşım sergilenebilir ancak power rasp kullanımı kemiğin traşlanmasında düzensizliklerin önüne geçtiği gibi, daha güzel sonuçlar ortaya çıkmasını, iyileşme döneminin de daha hızlı olmasını da sağlar.

Herşeye rağmen bence burun estetiği yapan bir doktorun en büyük silahı hiç şüphesiz kendi teknik becerisidir. Eğer yeterli teknik beceriniz ve deneyiminiz yoksa ameliyatta ne kullanırsanız kullanın ortaya çıkacak sonuç hastanızı mutsuz eder.

Burun estetiği müdahalelerinde, burun içine tampon koymadan ameliyat yapabiliyoruz. Tampon yerine kullandığımız burun içi zımbası, yara yüzeylerini birbirine zımbalayan, burna tampon yerleştirilmeden aynı etkinin oluşmasını sağlayan özel bir alettir. Tampon kullanılmadığı için, kanama olmaz ve iyileşme hızlı olur. Hasta içinde büyük bir rahatlık ve konfor sağlar.

Burun estetiği ve devisyon ameliyatının birlikte yapılacağı durumlarda da yine ameliyat bitiminde tampon yerine ortası oluklu rahat nefes almayı sağlayan özel silikon malzeme kullanıyoruz. 24 saat sonra çıkardığımız da tamponun vermiş olduğu rahatsızlık hissini kesinlikle vermez.

Son zamanlarda hastalarımda kullanmaya başladığım “kendi kendine eriyen” nasapor kullanımı da oldukça rahatlık sağlamıştır. Kanama riskini azalttığı gibi burun içinde hiçbir şey yokmuş hissi veren nasapor birkaç gün içinde tamamen erir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Op. Dr. Bahadır Baykal'ın şahsi web sitesinden de Burun Estetiği ve Rinoplasti Hakkında Detaylı Bilgi Edinebilirsiniz.