Revizyon burun operasyonu ne demektir?
Revizyon tıp dilinde meydana geldiği benzeri öbür bütün bilim dallarında da ‘tekrar yapılandırma’ ‘düzeltme’anlamına ciro. Revizyon burun operasyonu ise daha eskiden estetik amaçlı veyahut fonksiyonel amaçlı olarak başarısız sayılabilecek tek ameliyat geçirmiş durumda olan hasta olanların tek daha ameliyat edilerek burnun estetik ve fonksiyon tarafından düzeltilmesidir.
Revizyon burun operasyonu amaçlı sizlere müracaat eden hasta olanlarda gözlemlediğiniz en sık sık estetik yakıntıları hasılı sıralar mısınız?
Revizyon burun ameliyatları her geçtiğimiz gün daha çok olarak karşımıza çıkıyor.Estetik olarak en sık sık karşılaştığım şikayetler genllikle ‘Sadece ucunu yapalım’ veyahut ‘İçini yapmışken dışını da belli bir süre düzeltelim’ diyerek iyi niyetle fakat 1/2 olarak yapılmış durumda olan ameliyatlar neticenine oluşmuş deformiteler.Bizzat pratiğimde en sık sık gözlemlediğim estetik şikayetler gelir, Burun sırtındaki kemik kemerin alınması fakat kıkırdak kemerin alınmamasına ilişkili olarak gelişen,burun ucunun kemeli meydana geldiği ‘Kuş Gagası (Polly Beak) deformitesi gelir.
Burun ucunu savunan kıkırdakların burun ucunu inceltmek amaçlı fazla çıkarılması sonucu burun ucu ve burun kanatlarında ‘Sıkılmış Görünümlü (Pinched Nose) Burun kanatlarının fazla geride olması ‘Kanat çekilmesi gelir Alar Retraksyon’ veyahut 2 burun kanadının önden asimetrik görünmesi.
gelir Burun kemerinin, hem tek kemik hemde kıkırdak bölümünden fazla emisyon sonucu olarak,burun sırtının fazla oyulduğu ve burun ucunun fazla kaldırıldığı,burun deliklerinin önden bakışta görüldüğü ‘Aşırı ameliyat kokan burun’olarak adlandırdığımız ‘Domuz Burnu’görünümü meydana gelir.
gelir Burun üstündeki kemer alındıktan daha sonra açık olan burun çatısının burun kemiğinin yüzle birleştiği yerlerden kesilerek daraltılmaması sonucu olarak burunda önden bakıldığında farklılık edilen ‘ters v deformitesi’.
gelir Burun estetiğindeki son gelişmeler sonucu olarak farkedilen deformitelerden biri de burun ucu dikişlerle daraltıldığı süre,burun kanatlarında meydana gelen yayılmanın operasyonda farkedilmeyip düzeltilmemesi sonucu meydana gelen,ucu top benzeri ve kanatları çökmüş görünümlü ‘top uçlu’ burun.
Estetik burun operasyonu olmuş olan tek dostum var ve burun tıkanıklığı şikayeti geçmedi üstelik soluğu öncekinden de berbat bunun sebebi nedir?
Burun estetiği operasyonu öncesinde burun içerisinde burun tıkanıklığı yaratabilecek nedenler kesinlikle araştırılmalı ve ameliyat esnasında şunlar kesinlikle düzeltilmelidir. Şayet ameliyat ardından 6 ay geçtiği takdirde ,burun tıkanıklığı şikayeti varsa,bu hastalar kesinlikle burun tıkanıklığı sebepleri tarafından araştırılmalı ve burun içerisine gerekli olan müdahale yapılmalıdır.
Ameliyat ardından burun tıkanıklığı şikayeti ile bana müracaat eden hasta olanlarda sık sık gördüğüm burun tıkanıklığı nedenleri:
- -İlk ameliyat esnasında hastanın ortada burun direği olan septumdaki ‘Deviasyonlara’dokunulmaması . Başka Bir Deyişle burnun yalnızca dışının inşa edilmesi .
-İlk ameliyatta hastanın büyümüş olan burun etlerine karşı tek teşebbüste bulunulmaması.
-Ameliyat öncesinde hastada olan burun alerjisi ve kronik sinüzit benzeri burun sorunların atlanması.
-Ameliyatta burun solunumunun en mühim bölümü olan Valv bölgesi ne başka bir deyişle burun ortada çatısı ve hemen yan duvarlara güçlendirme yapılmamış olması. Üstelik bu bölgeden fazla kıkırdak çıkarılması.
Siz ameliyatlarınız da burun fonksiyonlarını iyileştirmek için neler yapıyorsunuz?
Her şeyden öncesinde hastamı ameliyattan öncesinde tam tek endoskopik burun kontrolünden geçiriyorum.Burun içerisinde hastada burun tıkanıklığı meydana getirecek bütün sebepleri saptama ediyorum. Hastanın alerjik tek yapısı olup olmadığını kesinlikle sorguluyorum ve şayet alerji sorunu var ise bununla alaka tedavilerine ameliyattan tek zaman öncesinde başlıyorum.Ameliyat esnasında burun tıkanıklığı meydana getirecek burun içi ve burun dışı sebepleri tek tek düzeltmeye çalışıyorum. Burun etleri kocaman olan hasta olanlarda Radyofrekans yolu ile burun etlerini kesmeden küçültüyorum.Hastada kronik sinüzit sorunu de varsa hastaya ayrıyetten endoskopik sinüs cerrahisi uyguluyorum ve hastalıklı olan sinüsleri açıyorum.
Birinci ameliyattan sonra en erken ne zaman revizyon operasyonu olabilirim?
Revizyon burun ameliyatlarıyla estetik ya da fonksiyonel sıkıntı ne civarı kocaman olursa olsun 2. ameliyatta bu sıkıntılar çözülebilir. Bu ameliyat sizin için birinci ameliyattan ek olarak kolay değil değildir, fakat yapan cerrah için 2. ve üçüncü ameliyatlar her an ek olarak kolay değildir ve ek olarak uzunca sürer.Bu yüzden düzeltme operasyonu için tercih edeceğiniz cerrah burun ile ilgili deneyimli ve burun içini ve dışını benzer seansta düzeltebilecek özellikte olmalıdır.Birinci ameliyattan 6 ayın ardından revizyon operasyonu yapılabilir.
Revizyon burun ameliyatında buruna biçimi ne türlü veriyorsunuz?
Estetik burun ameliyatında burun içerisinde bulunan kıkırdakları faydalanarak ve yerlerini değiştirerek burna biçim verdiğimize bundan önce değinmiştim. Revizyon ameliyatlarında da önce tercihimiz şayet burun içi septum kıkırdağına önce ameliyatta dokunulmamışsa bu kıkırdağı faydalanarak burnu yeniden yapılandırmak.Fakat 2. ameliyatta burun içinde kullanmak için her süre yeteri civarı kıkırdak bulamıyoruz.Ameliyat önce burun içerisine bakarak,yeteri civarı kıkırdak olup olmadığını anlıyor ve şayet burun içinde yeteri civarı kıkırdak yok ise vücudun yabancı yerlerinden kıkırdak ediniyor ve bunları kullanıyoruz.Bu yedek kıkırdak için en sık sık seçim ettiğimiz bölgeler kulak kepçesinin ortada kısmı ve kaburga kıkırdağı oldu .
Kulağın neresinden kıkırdak alıyorsunuz,bunun kulağa rastgele bir zararı var mı?
Ameliyattan daha sonra kulağımda iz kalır mı?
Bu üç soru revizyon operasyonu tasarıladığımız hasta olanların bana sıkılıkla sorduğu sualler .Zira bu hastalar önce ameliyatta yaşadıkları negatif deneyimler nedeniye haklı olarak kolay değil güveniyorlar ve söylediğiniz şeylere karşın şüpheyle yaklaşıyorlar. Bu yüzden kulaktan kıkırdak almak deyimi mahaline kulak kepçesinden kıkırdak alma deyimi bu hastaları deşarj oluyor. Kıkırdağı kulak kepçesinin ortada bölümünden alıyoruz ve kulak kepçesinin çerçevesini koruyoruz , bu sebeple ameliyat sonrasında kulakta rastgele bir imaj bozukluğu olmuyor.Kulak kepçesinin biçimi bozulmadığı için bu işlemin işitmeye de rastgele bir negatif tesiri olmuyor.Bu işlemi kulak arkasından yaptığımız için gözüken bir iz de olmuyor.
Kaburgadan ne süre kıkırdak alıyorsunuz?
Kaburgayı alırken başka uzuvlara kayıp gelmek bilmiyor mu?
İlk ameliyatta burundan bir sürü pek miktarda kıkırdak ve kemik çıkarılmış ise burun sırtında’semer burun’ dediğimiz sorun şuanki ise, her iki kulak ortasından da kıkırdak alsak yeteri civarı olmuyor.Bu vaziyette sağ 6.-7. kaburgalardan biri ya da her ikisinin kıkırdak bölümlerinden gereksinim civarı kıkırdak dokusu çıkarıyoruz. Elbette ki hasta için normal bir burun ameliyatından daha kolay değil oldu .Fakat bir takım vaziyetlerde yabancı çaremiz kalmayabiliyor.Bu işlemin rizikosu ise iyi ve deneyimli ellerde bir sürü nadir olarak görülse de akciğer zarında yırtık meydana gelmesi .Bu vaziyette hastaya bir sürü nadir olarak göğüs tüpü takılması gerekebilir.Yeniden burun sırtına konan kıkırdak her geçen gün yanlardan köşe verebilir.
Revizyon burun ameliyatlarında silikon ve medpor olarak bilinen sentetik materyaller kullanıldığını duydum, siz de ameliyatlarınızda bu çeşit malzemeler kullanıyor musunuz?
Özellikle burunda bu çeşit sentetik maddelerin kullanılması bir sürü tartışmalı bir konu.Literatürde bu çeşit materyallerin bilhassa burunda, beden aracılığıyla onay görmeyerek atıldığı ve sık sık olarak enfeksiyona ne sebeple olabildiğine konusunda bir bir sürü yayım şuanki .Bu yüzden ben revizyon ameliyatlarımda bu materyalleri hiç kullanmıyorum.Hastanın bizzat dokusunu kullanmayı seçim ediyorum.
Son olarak başarısız bir burun operasyonu geçirdiğini düşünenlere tavsiyeniz nedir?
Bir defa estetik burun operasyonu olmuşsanız ve estetik açıdan ya da soluk alma probleminiz varsa benim tavsiyem önce sabırlı olup doktorunuza müracaat ederek bu sıkıntı için çözüm istemenizdir.Zira doktorunuz bu konuyu çözüme kavuşturmayı en az sizin civarı isteyecektir.Doktorunuzun sizlere önereceği çözümleri uygulamanızı şayet yeniden tatmin olmazsanız yabancı doktorlara başvurmanızı öneririm.